Zamieszczone przez Bassus
Chiptuning, czy można jeszcze troszkę...?
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
-
-
Zamieszczone przez MasmoI przestań pisać do diagnostów bo tylko narobisz nam wszystkim problemów.
W dalszym ciągu oczekuję na rzeczową techniczną odpowiedź najlepiej od jakiegoś speca od tuningu ;-)
Może Aligator? (zresztą do Niego się najbardziej przymierzam, w końcu oferuje do 148KM i 303Nm) Pozdrawiam !! POZDRAWIAM Z POZNANIA !
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BassusMoże Aligator? (zresztą do Niego się najbardziej przymierzam, w końcu oferuje do 148KM i 303Nm) Pozdrawiam !
Jezeli chcez aby Ali sie wypowiedzial, to zadzwon do niego, pogadaj napewno rozwieje twoje wszelkie watpliwosci i przy okazji umowisz sie na program lub dasz sobie spokoj.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cieqMiKruS zwykle wszystkie dylematy znikają zaraz po zachipowaniu, pojawia się banan przy każdym wciśnięciu gazu i pytanie:"Dlaczego nie zrobiłem tego wcześniej??????"
:wink:With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Bassus, W Polsce nie wazna jest moc silnika, nigdzie nie placisz od niej podatku, przynajmniej w osobowce, dlatego tego faktu nie ma sensu zglaszac nigdzie. Niemcy placa od KM czy jak ktos woli kW i tam samochod jest poddawany shamowaniu i wszystko jest juz jasne, do tego dochodza normy emisji spalin, ktore sa wtedy badane itp. Jest bardzo prosty sposob na obejscie tego, wgrywa sie serie i jedzie na przeglad
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dariuspoloJezeli auto jakos szczegulnie nie kopci to nic ci nie grozi, nawet gdyby to jako obywatel innego kraju nie moga zabrac ci dowodu rejest4racyjnego.
[ Dodano: Czw 22 Lis, 07 00:00 ]
Zamieszczone przez cieq"Dlaczego nie zrobiłem tego wcześniej??????"
:wink:
[ Dodano: Czw 22 Lis, 07 00:01 ]
Zamieszczone przez Nexus6ale do tego to trzeba "dojrzeć" :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
A ja właśnie dojrzewam... nie podcinajcie mi skrzydeł (co niektórzy ;-))
Autko kupiłem w lipcu tego roku, 55kkm model z 2004 roku
- 110KM to nie jest mało, ale też nie jest dużo, zwłaszcza, że w firmie mamy skodzinki 130KM (6-biegów)
i jak się przesiadam do swojej to mi jakoś smutniej, a przecież nie o to chodzi - prawda? ;-)
P.S. Szkoda, że do nowej Octavii RS nie dali silnika 3.0 TDI ;-)
Bo w A4 i A6 spisują się po prostu wyśmienicie... jeszcze DSG i byłby czadzik...! POZDRAWIAM Z POZNANIA !
Komentarz
-
-
lec
....aaaaaaaaaaaaaale kotlet :roll:
kolega z Poznania , to ja sie poczuje do odpowiedzi - jak nie wystarczy to zapraszam na spota - moge nawet godzine siedziec i Ci opowiadac
Zamieszczone przez Bassuskrótko mówiąc, chcę trafić do fachowca
Zamieszczone przez BassusCzy nie uważacie, że lepiej z takim tuningiem poczekać do wiosny?
Temperatury zewnetrzne nie maja zadnego znaczenia jesli wiesz jak prawidłowo użytkowac silniki wysokoprężne. W skrocie poczekac az sie rozgrzeje zanim przycisniesz i po szybszej jezdzie odczekac kapke az sie wystudzi turbina - jak sam wspomniales stosujesz sie do tego wiec bedzie dobrze. Ja od siebie dodam tylko ze przy samym wirusie zalecalbym przyspieszycv wymiane filtra powietrza do co 10kkm, a latem w suche upalne dni nawet czesciej. Nawet na seryjnym silniku uwazam ze to paskudztwo sie wogole nie sprawdza..... Przy mocniejszym chiptunningu ja zalecam skrocenie czasow pomiedzy wymiana olejów jak i wszystkich filtrów pracujących dla motorowni.
Duza ujemna temperatura bedzie tylko dzialac na Twoja korzysc - turbina dostanie chlodniejsze powietrze, bedzie lepsza mieszanka -> wieksza moc auta w calym zakresie. Przypadki drastyczne sa wtedy kiedy auto staje sie zbyt mocne - wtedy wlasnie sie robi korekty na zime. Aby oszczedzic sprzeglo ktore sie komus zaczelo slizgac, albo dwumasa sie odezwala itp itd. Jesli bedziesz mial sredni program bez zadnych extremów to problem Ciebie dotyczyc nie bedzie (w koncu zrobi Ci to fachowiec).
Zamieszczone przez BassusNigdy nie wyłączam silnika od razu po zaparkowaniu, ale czyż chipowany silnik nie jest jeszcze wrażliwszy na takie różnice (zwłaszcza świeżo to tuningu?)
Zamieszczone przez Bassusna autostradzie udaje mi się osiągnąć 210km/h, ale faktycznie, zanim to osiągnę.. zresztą nic mi po tym na polskich drogach - bardziej zależy mi na momencie obrotowym na potrzeby szybkiego wyprzedzania.
Zamieszczone przez BassusChciałem Was zapytać jak sobie radzicie ze stacjami diagnostycznymi?
napisze oficjalnie. Przeglady robie w ASO Sunny - nikt jeszcze nic nie powiedzial, diagnosta tam to jeden z wiekszych sk...wieli jesli o to chodzi i ostatnio dostalem warunkowo za ciemne szyby z przodu i prawie lyse opony z tylu. Wszyscy wiedza co mam pod maska i nigdy nie bylo to problemem... co wiecej robia.robili auta na wysciga Płaczkom, i wielu innym scigantom z naszeggo rejonu..... to co psizesz to jakies mrzonki. Rob program i zachiowuje sie jakbys nalal VPower - tego chyba nei zgłaszasz w Urzedzie Komunikacji ?
Zamieszczone przez Bassusale o to, że chciałbym być w pełni legalny - czyli pytanie - czy nie powinienem tego zarejestrować? czy ktoś z Was już rejestrował?
Zamieszczone przez BassusNie mam się przejmować temperaturami, ale jednak rzadko zmienia się program na zimę - czyliż coś w tym jest?
Zamieszczone przez Bassusnajlepiej mechanika - Aligator ?
Zamieszczone przez BassusW dalszym ciągu oczekuję na rzeczową techniczną odpowiedź najlepiej od jakiegoś speca od tuningu
Może Aligator? (zresztą do Niego się najbardziej przymierzam, w końcu oferuje do 148KM i 303Nm) Pozdrawiam !
Co do mocy na samym programie, to nastaw sie raczej na 13x KM, na pewno na pierszy raz nikt Ci nie da pelnego ognia. Pojezdzisz na tzw "lajcie" to po 3 miesiach masz prawo przyjechac na korekte - albo zdejmiesz, bo za duzo, albo dowalisz wiecej jesli maszyna na to pozwoli....
Tak czy inaczej - powodzenia i nie zrazaj sie wypowiedziami... kazdy kiedys byl "zielony" No i zapraszam na spoty poznanskie - co innego mowic o tym, a co innego zobaczyc...
pozdr
Zamieszczone przez BassusP.S. Szkoda, że do nowej Octavii RS nie dali silnika 3.0 TDI
Bo w A4 i A6 spisują się po prostu wyśmienicie... jeszcze DSG i byłby czadzik...
Komentarz
-
Zamieszczone przez BassusP.S. Szkoda, że do nowej Octavii RS nie dali silnika 3.0 TDI ;-)
Bo w A4 i A6 spisują się po prostu wyśmienicie... jeszcze DSG i byłby czadzik...
Musiałalby miec jeszcze napęd 4x4, czyli musiałaby kosztowac grubo powyzej 150.000 PLN, a co za tym idzie bylaby praktycznie niesprzedawalna dla producenta, a utrata wartosci dla ewentualnego nabywcy-samobojcy bylaby chyba rekordowa posrod wszystkich aut na rynku.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lecbardziej rzeczowo sie nie da... specem nie jestem ale cos tam chyba wiem.... w koncu mam za soba długa droge na ktory Ty dopiero dotarłes...
Krótko zwięźle i na temat ;-) Muszę przedzwonić do Aligatora ;-)
Swoją drogą, masz wyrobioną opinię o Kocar'ze ? Skodex (ASO) wysyła tam skody do chiptuningu...
Pozdrawiam!! POZDRAWIAM Z POZNANIA !
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruSMusiałalby miec jeszcze napęd 4x4, czyli musiałaby kosztowac grubo powyzej 150.000 PLN, a co za tym idzie bylaby praktycznie niesprzedawalna dla producenta
Zamieszczone przez Bassus110KM to nie jest mało, ale też nie jest dużo, zwłaszcza, że w firmie mamy skodzinki 130KM (6-biegów)Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
lec
Bassus, krotko to to raczej nie bylo, i nie dziw sie nie kazdy ma czas tak sie ropzisywac , tymbadziej ze to wszystko bylo n-razy walkowane na forum...
Zamieszczone przez BassusSwoją drogą, masz wyrobioną opinię o Kocar'ze ? Skodex (ASO) wysyła tam skody do chiptuningu...
Komentarz
-
Zamieszczone przez lectymbadziej ze to wszystko bylo n-razy walkowane na forum...
podobnie jak kwestii rejestrowania tuningu - czyżbym się nie przyłożył do szukania.. ? nieważne !
a skąd moja wątpliwość co do rejestrowania zmiany mocy ?
- oczywiście nie chodzi mi o diagnostę, których można obejść na wiele sposobów,
ale o ubezpieczycieli, którzy jak zawsze szukają dziury w całym
żeby tylko nie wypłacić pieniędzy za szkodę... zupełnie tak jak przy przyciemnianiu szyb..
pół biedy jak masz stłuczkę, gorzej jak się komuś coś stanie...! POZDRAWIAM Z POZNANIA !
Komentarz
-
-
lec
-
Bassus...nie rozumiem czemu szukasz dziury w calym? Jestes kobieta :?: :diabelski_usmiech
Ubezpieczyciela g...obchodzi ile masz KM itd.. predzej kto mial pierwszenstwo i czy miales lyse opony bo na tej podstawie moze robic pod gore.pozdrawiam
Diagnostyka i tuning
hybrydowe wtryski i turbiny
programy na ulice jak i do sportu
Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
www.tune-up.pl
HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK
Komentarz
-
-
rob555, no racja racja, ja po moim dzwonie auta nie mialem sprawdzanego, gosc zmierzyl sobie grubosc opon i na tym skonczylo sie szukanie dziury w calym
Niemniej jednak walka z nimi trwa juz 3ci miesiac, a ja 3ci miesiac bez auta jestem :evil:Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rob555Bassus...nie rozumiem czemu szukasz dziury w calym? Jestes kobieta.
Zamieszczone przez rob555Ubezpieczyciela g...obchodzi ile masz KM itd.. predzej kto mial pierwszenstwo i czy miales lyse opony bo na tej podstawie moze robic pod gore.
To Cię uświadomię, że szukają dziury wszędzie gdzie się da byle nie wypłacić odszkodowania..
Jak masz łyse opony to zwalą na opony i analogicznie jak masz przyciemniane szyby
to Ci udowodnią, że przez nie gorzej widziałeś, a jak masz więcej KM niż w papierach, to sprawdzą Ci układ hamulcowy czy był dostosowany itd itp..
Żyłeś sobie w błogiej nieświadomości tyle czasu.. oj biedaku.
Czemu szukam dziury w całym?
A Ty jak coś kupujesz, np. samochód, to nie badasz go z każdej strony, szukając "dziury w całym" zanim go kupisz ? Kupujesz kota w worku? Wątpię..
Podobnie i ja.. z tematem chiptuningu dopiero się zapoznaję.. jest to usługa za którą płacę, a więc towar, badam go przed kupnem,
szukając dziury w całym, żeby potem, kiedy już go kupię.. już tylko się nim cieszyć, a nie dopiero zastanawiać co by było gdyby.. to już będę miał za sobą.
Nie lubię kotów w worku... w ogóle nie lubię kotów :diabelski_usmiech
Dziwię się, że muszę to Tobie tłumaczyć...
Może czas spojrzeć na tuning również od strony formalno prawnej, a nie tylko od strony technicznej ? Kto chce oczywiście !
Czyż nie miałem prawa poruszyć takiego wątku? A jeżeli miałem prawo, jako członek forum to co mają znaczyć głosy takie jak "rob555" ?
Piszesz, tylko po to żeby pisać, czy chcesz się podzielić wiedzą, jeżeli ją w ogóle posiadasz ?
Może się wypowie administrator - bo przecież ja naprawdę nie muszę tu włazić - hahaha.! POZDRAWIAM Z POZNANIA !
Komentarz
-
-
Bassus, jak masz problem to zadzwon albo do Aligatora z Katowickiego oddzialu MT albo do Warszawskiego oddzialu MT i sie dowiesz wszystkiego, postudziuj sobie kodeks o ruchu drogowym etc...
Btw
rob555 pytal sie czemu jestes kobieta bo tyle pytan zadajesz ......
Jezeli szukasz dziury w calym czyli udowodnic ze chipowanie jest niedozwolone to nie rob tego nikt Ci nie karze chipowac auta to jest jedynie twoja decyzja
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ViRuErob555 pytal sie czemu jestes kobieta bo tyle pytan zadajesz ......
jest takie powiedzenie "kto pyta nie błądzi"
albo inne "kto pyta, wstydzi się tylko raz, a kto udaje, że wie - wielokrotnie"
lub "kto pyta wtydzi się tylko raz, a kto nie pyta, wstydzi się całe życie"
Nie wiem jak Ty, ale ja lubię WIEDZIEĆ ;-)
Swoją drogą, dlaczego tłumaczysz się za rob555 ? macie jakiś romans ? ;-)
Zamieszczone przez ViRuEJezeli szukasz dziury w calym czyli udowodnic ze chipowanie jest niedozwolone to nie rob tego nikt Ci nie karze chipowac auta to jest jedynie twoja decyzja
Czytaj wyżej (ze zrozumieniem)... "szukam dziury w całym" ponieważ chcę się przygotować na wszelkie ewentualności
- oczywiście, że chcę założyć chipa, ale chcę mieć też wiedzę jak uniknąć wszelkich ewentualnych kłopotów
różnica między nami jest mniej więcej taka...
"jak coś się stanie" to ja już będę znał rozwiązanie, a Ty będziesz się dopiero pytał jak rozwiązać Twój problem... tylko czy nie będzie za późno ?
Pozdrawiam... ;-)! POZDRAWIAM Z POZNANIA !
Komentarz
-
Komentarz